Geweldig zo’n internationale sfeer! Niet wetende dat het een stap was naar mijn eerste reis op weg naar wijsheid! Ik leidde de feestjes op de HAS Den Bosch voor de internationale module. Studenten uit China, Engeland, Frankrijk, Duitsland en Ierland waren hierbij aanwezig. Vooral de Ieren wekten mijn nieuwsgierigheid naar hun land. Een Iers vriendje hier en een Iers vriendje daar, tja, zo ging dat op die feestjes. Ik was nog nooit echt op reis geweest, maar tijdens het studentenleven werd mijn latente behoefte voor reizen aangewakkerd.
En toen was die internationale sfeer voorbij, maar daar liet ik het niet bij! Ik wilde naar Ierland! Backpacken! Dat was toch zo avontuurlijk? Oh, yeah, let’s have a craic, zoals ze daar zeggen! Ierland, een geheel andere cultuur dan ons Nederlandje en voor wat mij betreft nog steeds het gemoedelijkste land om te reizen binnen Europa! Ik spreek wel over zo’n 25 jaar geleden, 1995 namelijk….
Gemoedelijkheid, muziek, dans en schapen
Het elkaar opzoeken, gebeurt in Ierland veelal in de kroeg op tijden die een stuk gezonder zijn dan onze nachtelijke uurtjes in de kroeg. Waar het bij ons om 23.00u vaak start in de kroeg, gaan de meeste kroegdeuren in Ierland dicht. Maar om 11.00u ‘s morgens kan je er ook wel weer terecht! Het gaat in Ierland veelal om het samenzijn, daarom is er in weinig kroegen muziek uit luidsprekers. Als er muziek is, nemen mensen hun eigen instrumenten mee, zoals de fiddle, flute, tin whistle, harp, uilleann pipes en bodhrán. Voor mij was alleen dit al een reis op weg naar wijsheid en ik wilde nog veel meer leren!
Naast die muziek en de dans zijn de loslopende schapen op het platteland ook erg typerend, net als de muurtjes gemaakt van losse opgestapelde stenen om de weilanden te omheinen. Hier is zelfs een stichting voor opgezet door de Ieren, zo trots zijn ze hier op: The Dry Stone Wall association. Samen met de vele legendes die onder het volk de ronde doen, brengt dit land gemoedelijkheid met zich mee, een stukje back to basic en daarmee ontspanning. Voor mij ging een andere wereld voor me open en dat was nog maar het begin op mijn reis richting wijsheid!
Ierse traditionele muziek
Muziek speelt in Ierland een grote rol in het samenzijn en om de Ierse traditie en cultuur hoog houden. En dat is niet zomaar! De oorsprong van Ierse muziek gaat terug naar de Keltische nederzettingen van 500 BC. De invloed van het Oosten was hierbij groot en zang speelde toen een grote rol. Van oorsprong is de Keltische harp dan ook Egyptisch. Echter in 1572 had koningin Elizabeth I in 1571 een besluit uitgeroepen om harpmuzikanten op te hangen en hun harpen te verbranden. Zij wilde namelijk Ierland verengelsen en de harpmuzikanten hielden alleen maar de Gaelic traditie in stand.
Onder invloed van verschillende golven van culturele onderdrukking, de hongersnood tussen 1845 en 1850 en de daarop volgende emigratie drukt de Ierse muziek veelal de nationale identiteit uit. De Ierse harp is daarom ook een symbool van Ierse identiteit. Je ziet harpen nu dan ook nog steeds op munten, vlaggen en zelfs in hun paspoort! Zo sterk staan de Ieren voor hun identiteit. En natuurlijk is deze harp ook niet te missen als logo van de Guinness Brouwerij.
Traditionele Ierse dans
Hun muziek en zang stond veelal niet op papier, maar werd aangeleerd door te kijken en mee te doen van generatie op generatie. Pas in 1724 zijn de eerste noten en teksten op papier gezet. Nu is het nog steeds zo dat met een altijd muzikanten mag verzamelen waar je maar wil om muziek te spelen. Natuurlijk gebeurt dit vaak in een kroeg. De aanwezigen, sluiten vaak aan met zang en soms dans (Céilí). Iets wat ik persoonlijk prachtig vind! Zeker als het een soort van show is, zoals in het videofilmpje hiernaast:
Leprechauns en andere legendes
Ieren zijn ook sterk in het vertellen van verhalen en legendes. Denk aan de pot met goud aan het eind van de regenboog die bewaakt wordt door de zogenaamde ‘leprechauns’. Deze verhalen hoor je in de kroegen, maar ook gewoon op straat. Tijdens mijn verschillende reizen in Ierland als ik aan het liften kwam, vertelde iemand – met zo’n heerlijk Iers accent – mij goed om me heen te kijken. Vooral achter de bomen langs de weg moest ik goed kijken, want… “if you look well, you c’n see them behind the trees…” “What can I see there?” vroeg ik hem. “Them leprechauns!”
Aantal schapen versus aantal mensen
Bij het verder ontdekken van het echte Ierland kom je ook veel schapen tegen. Heel veel! Ierland heeft namelijk maar ongeveer 5 miljoen inwoners op een oppervlakte van ongeveer 70.000km². Zet daar tegenover Nederland met ongeveer 17 miljoen inwoners op een oppervlakte van 41.000km²! Wij hebben ongeveer 420 inwoners per km² en de Ieren maar 72! Als je het hebt over het aantal schapen in Ierland dan zijn dat er ongeveer 3,9 miljoen. In Nederland zijn er ongeveer 800.000 schapen.
Een schaap op je pad!
De Ieren leven ook veel meer met de schapen, dan wij hier. Het is dus niet zo raar als je lekker aan het wandelen, fietsen of met je auto aan het rondrijden bent en je ineens een grote kudde schapen op het weggetje tegenkomt. En dat is zo’n ontspannend gevoel! Heerlijk tussen die uitgestrekte Ierse heuvellandschappen, waarbij de weilanden verdeeld zijn met die opeengestapelde muurtjes en waarbij je onderweg een gezellig kroegje in kan gaan voor een heerlijke pint of Guinness en je ineens tussen een paar zingende mensen zit begeleidend met hun eigen muziekinstrument. Al gauw raak je in contact met de echte Ier en vertelt hij je: “Be careful for the leprechauns, they look nice, but they are very mean!…..”
Veel meer te ontdekken
Dit is nog alleen maar een tipje van de sluier over Ierland. Er zijn zoveel meer facetten om te vertellen! Zo dichtbij en zoveel verschil! De reis op weg naar wijsheid van het leven overal ter wereld was duidelijk begonnen… en dat beviel me heel goed. Ceol, caint agus craic, dat is wat je vaak hoort in Ierland: muziek, kletsen en plezier. En wil je je alvast wat meer verdiepen? Kijk hier dan voor meer informatie over Ierland! Maar je kan natuurlijk ook al eens kijken of je een reis wil boeken via Echt Ierland!
Wellicht ook voor mijzelf weer eens tijd om het te gaan herontdekken en te zien hoe ik mijn eerste reis naar wijsheid zie in het licht van al die jaren erna!