Jazeker, reizen maakt je wijzer! Tenminste… als je niet van resort naar resort gaat, maar je zoveel mogelijk mengt tussen de mensen en de gewoonten van het land. Aangezien ik van aard nieuwsgierig ben aangelegd en mensen mij boeien, doet mij niets méér deugd dan in een ander land in de cultuur en taal van dat land te duiken. Liefst in de dorpen of het platteland! Eén ding weet ik zeker: de wijsheden van het reizen helpen je op verschillende gebieden van het leven. Al was het maar om te beginnen in te zien dat ‘vrede op aarde’ een hele uitdaging is, maar dat je er zeker zelf iets aan bij kan dragen.
Zo dichtbij en toch zo anders
Mijn eerste reis buiten Nederland als backpacker was naar Ierland. Een geweldige ervaring waar een nieuwe wereld voor me open ging. Een wereld van veel ruimte, veel schapen, veel gezellige kroegen die al heel vroeg op de dag vol zijn en ook weer vroeg sluiten, leuke Engelse taal, leuke muziek, het erachter komen dat je vaak een knopje ergens op de gang moet omzetten om warm water in de douche te krijgen, trekken aan een touw in de bus, de vele legendes, paardenraces, Guinness, geweldige traditionele dans en de algemene gemoedelijkheid. Nederland was plotsklaps een raar land geworden als zo’n andere manier van leven zo dichtbij was. En dat was nog maar het begin van mijn ontdekkingsreizen…
‘Het Westen’, de ontwikkelde wereld
Ik heb de eerste 12 jaar van het reizen vooral in ‘het Westen’ gedaan. Ik bedoel dan in mijn geval in Europa, Verenigde Staten en Australië. Voelde veilig. Alles is er wat ik toen belangrijk vond: ontwikkelde mensen, schoon sanitair, goeie wegen, alles is goed geregeld en je kan je verstaanbaar maken. Dat waren een beetje mijn beweegredenen om in het Westen te blijven. Maar het zal je verbazen welke verschillende culturen je allemaal dan al tegenkomt! Dit zijn ook weer wijsheden van het reizen die je mooi in je rugzak kan stoppen!
Engeland
Ik beschreef hierboven het een en ander over Ierland, maar Engeland, het eiland ernaast is een land met een heel andere cultuur! Het is een land waar het Koningshuis en de eigen tradities hoog in het vaandel staan, de taal vooral beleefd is, emoties iets zijn die je niet zomaar laat zien, het verkeer links rijdt (wel handig om te weten), de kroegen ook een duidelijke sociaal bindende factor is, thee met melk wordt gedronken, het ontbijt stevig wordt gegeten met ei, worstjes en witte bonen in tomatensaus, waar in de metrostations de hele dag door ‘mind your step’ te horen is en als je het over afstanden hebt het over miles en feet gaat… Er zitten veel gelijkenissen met Ierland, maar het gemoedelijke, het pure, de rust… nee, die vind je niet overal in Engeland.
Spanje
Als je dan naar Spanje gaat, ook niet te ver weg, dan kom je in een heerlijke ontspannen sfeer. Het verkeer rijdt weer rechts, de taal ligt lekker op de tong, tussen de middag wordt er uitgebreid en lang gelunched met een sangriaatje ofzo erbij, ‘s avonds wordt er pas om 21.00u of later gegeten, met Pasen speelt de processie een grote rol in vele steden en dorpen, er wordt heerlijk zwoel en opzwepend gedanst, ze hebben het stierenvechten, het tomatengooien en ze eten druiven met Oudjaarsavond. Iets wat ook heerlijk is zijn de heerlijke aardappel-ei gerechten, maar natuurlijk ook paëlla en tapas. En natuurlijk nog een ander verschil: het klimaat! Lekker warm over het algemeen!
België
En België? Nog dichterbij. Frites met Belgische mayonaise, slechte wegen, veel verschillende biersoorten en een grappig, maar uiterst correcte Nederlandse taal.
Zo, kan ik natuurlijk alle landen wel doornemen, maar ik zal in dit blog verschillende landen verhalend en vaak avontuurlijk beschrijven. En één ding is zeker: je leert er ook nog van, want je ziet met eigen ogen dat jouw eigen cultuur, gewoonten en normen en waarden niet de maatstaf zijn. Dit kan soms frustrerend zijn, maar ook zeker hilarisch!
Ontwikkelingslanden
De nieuwsgierigheid naar ontwikkelingslanden was er bij mij wel. En als je het dan hebt over de wijsheden van het reizen, dan kan je die zeker in ontwikkelingslanden vinden! Indonesië was een land waar ik heen wilde, omdat mijn vader daar geboren is. Daarnaast wilde ik ook naar Afrika, omdat dat wat ik zag op televisie erover me erg aantrok. De stammen, zoals de Maasai en de natuur daar, boeiden me enorm. Maar de knoop doorhakken om erheen te gaan, had ik niet zomaar gedaan. Maar door studie en verschillende kruispunten in mijn leven, besloot ik toch te gaan.
Indonesië
Ik ben al heel gauw naar Indonesië gegaan in die jaren dat ik het reizen had ontdekt. Dat kwam zo op mijn pad. Mijn vader is geboren in Bandung en is in 1954 naar Nederland gekomen. Ik wilde tijdens mijn studie (Agrarische bedrijfskunde aan de HAS in Den Bosch) mijn buitenlandse stage graag in Indonesië doen. In 1996 ben ik daar 4 maanden geweest. En dan heb je echt te maken met een totaal andere cultuur. Dan heb je inderdaad niet standaard schoon en werkend sanitair, daar kan je je inderdaad niet zomaar verstaanbaar mensen en aangezien een groot deel van de bevolking in armoede leeft, kan je ook niet met ze over van alles en nog wat in gesprek gaan.
Daarnaast heb je met de Islam te maken waardoor veel gewoonten anders zijn dan dat ik gewend was. En natuurlijk is het eten compleet anders, maar lekker Indisch eten is niet verkeerd. Al had ik heel veel last van mijn darmen… En wat verder ook goed is om te weten: wie heeft er voorrang in het verkeer? Degene die het hardste toetert en die het meeste lef heeft! Dus pas op!
Kenia
Vanaf 2009 ga ik elk jaar twee keer een maand naar Kenia. Afrika dus. Een heel ander continent, met weer hele andere gewoonten, tradities en culturen. Je komt terecht in een land waar weinig geregeld is en waar geleefd wordt met de dag. Ze spreken er in elk geval wel Engels, dus er is weinig taalbarrière, maar je moet er wel tegen kunnen dat heel veel dingen met een korreltje zout worden genomen. Dus heb je hoge verwachtingen van op tijd zijn, afspraken nakomen en het uitvoeren van een plan? Denk er nog maar eens over na of je naar Kenia of welk ander Afrikaans land wil gaan… De reden waarom ik besloot hierheen te gaan, lees je later in dit blog.
Mijn wijsheden van reizen
Alles wat ik geleerd heb in de afgelopen 25 jaar dat ik gereisd heb, waarvan ik de laatste 11 jaar in Kenia ben blijven hangen, is vooral dat het heel belangrijk is dat je je verdiept in de ander. Daarmee zorg je in elk geval voor zoveel mogelijk wederzijds begrip. Het kan om kleine dingen gaan, zoals de manier van eten (met mes en vork versus met je handen) of de manier van tegen elkaar spreken (commanderend versus beleefd vragen). Maar het kan ook om grote dingen gaan, zoals verwachtingen van de politie (je kan er op rekenen versus ze zijn bijna altijd je vijand) of seksuele geaardheid (acceptatie van homo’s versus het strafbaar zijn van homo zijn) of het toepassen van het geloof (God regelt alles versus je bent verantwoordelijk voor je eigen daden).
De wereld is niet alleen van je eigen cultuur, maar van ieders cultuur
Hoe dan ook, je leert steeds weer meer: over jezelf, andere culturen en over de Nederlandse cultuur, waarden en normen. Je realiseert je dat elke cultuur zijn eigen ‘waarheden’ heeft. En dat is helemaal goed, want de wereld is niet alleen van je eigen cultuur, maar van ieders cultuur! En elke cultuur heeft een reden waarom het is zoals het is… Erg boeiend!
Dit zijn er maar een paar wijsheden van het reizen die ik zo opnoem. Maar er zijn er duizenden natuurlijk! In mijn blog is reizen één van de thema’s waarbij ik zowel mijn eigen ervaringen vertel, als allerlei informatie zal geven. Want één ding is zeker: heb je het reizigersvirus eenmaal te pakken, dan is de wereld één grote ontdekkingsreis!
Meer informatie over bepaalde landen?
Als je interesse hebt om te reizen naar één van bovenstaande landen, dan zou je bij Amazon eens kunnen kijken middels onderstaande links: